Sokerivero vai ravitsemuskasvatus? Kohtuuden merkitys ruokapöydässä
Viime vuosina olemme todistaneet kasvavaa trendiä kohti "terveellisempiä" elintarvikkeita. Kauppojen hyllyt pursuavat vähärasvaisia, sokerittomia ja keinotekoisia makeutusaineita sisältäviä tuotteita. Samalla perinteiset, luonnollisemmat vaihtoehdot ovat jääneet taka-alalle ja muuttuneet kalliimmiksi. Tämä kehitys herättää kysymyksiä: Onko tämä todella terveellisempää? Mihin suuntaan olemme menossa ravitsemuksessa?
Sokerin ja rasvan demonisointi
Sokeri ja rasva ovat joutuneet erityisen kritiikin kohteeksi viime vuosikymmeninä. Niitä on syytetty lihavuusepidemian aiheuttajiksi ja monien terveysongelmien lähteiksi. Tämä on johtanut tilanteeseen, jossa näitä ainesosia vältellään kuin ruttoa.
Totuus on kuitenkin monimutkaisempi. Sokeri ja rasva ovat olleet osa ihmisen ruokavaliota vuosituhansia, ja kohtuullisina määrinä ne ovat täysin turvallisia ja jopa tarpeellisia [4]. Ongelma ei ole niinkään itse ainesosissa, vaan niiden liiallisessa kulutuksessa.
Keinotekoiset makeutusaineet - ratkaisu vai uusi ongelma?
Sokerin demonisoimisen seurauksena markkinoille on tulvinut keinotekoisia makeutusaineita sisältäviä tuotteita. Näitä on markkinoitu terveellisempinä vaihtoehtoina, mutta todellisuudessa niiden pitkäaikaisvaikutuksista ei ole vielä riittävästi tietoa [7][8].
Erityisen huolestuttavaa on, että keinotekoiset makeutusaineet ovat löytäneet tiensä myös lasten ja nuorten ruokavalioon. Tutkimukset ovat osoittaneet mahdollisen yhteyden näiden aineiden ja keskittymishäiriöiden välillä [8]. Onko oikein altistaa kasvavat sukupolvet kiistellyille lisäaineille, joiden vaikutuksia emme täysin voi vahvistaa?
Sokerivero - ratkaisu vai harhaisku?
Suomessa on keskusteltu sokeriveron käyttöönotosta kansanterveyden parantamiseksi [1][5]. Ajatus on houkutteleva: nostetaan epäterveellisten tuotteiden hintoja ja ohjataan kuluttajia terveellisempiin valintoihin. Käytännössä asia ei ole näin yksinkertainen.
Sokerivero voisi johtaa tilanteeseen, jossa terveelliset, vähemmän prosessoidut tuotteet muuttuvat entistä kalliimmiksi ja siten vaikeammin saavutettaviksi erityisesti pienituloisille [5]. Tämä voisi pahimmillaan syventää terveyseroja eri sosioekonomisten ryhmien välillä.
Lisäksi on kyseenalaista, ratkaiseeko hinnankorotus todella ongelman juurisyytä. Olisiko tehokkaampaa keskittyä ravitsemuskasvatukseen ja tasapainoisen ruokavalion edistämiseen?
Lähiruoka ja paikallisuus - askel oikeaan suuntaan?
Yksi positiivinen trendi viime vuosina on ollut lähiruoan ja paikallisten tuottajien arvostuksen nousu. Esimerkiksi REKO-renkaat ovat tuoneet tuottajat ja kuluttajat lähemmäs toisiaan [6]. Tämä trendi tukee paikallista taloutta ja mahdollistaa tuoreiden, vähemmän prosessoitujen elintarvikkeiden saatavuuden.
Sipoossa, kuten monissa muissakin kunnissa, on erinomaiset mahdollisuudet lähiruoan hyödyntämiseen. Yhteistyö paikallisten tuottajien kanssa esimerkiksi kouluruokailussa voisi olla askel kohti terveellisempää ja kestävämpää ruokakulttuuria.
Kohti tasapainoisempaa näkökulmaa
On aika siirtyä pois mustavalkoisesta ajattelusta, jossa tietyt ruoka-aineet leimataan "hyviksi" tai "pahoiksi". Sen sijaan meidän tulisi keskittyä kokonaisvaltaiseen, tasapainoiseen ruokavalioon.
Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen muistuttaa, että pienet määrät sokeria eivät ole haitallisia terveelle ihmiselle [4]. Sama pätee rasvaan ja moniin muihin demonisoimiimme ruoka-aineisiin. Kyse on annoksesta, ei myrkystä.
Vuoden 2025 terveystrendeissä korostuvat kestävä kehitys ja kasvipohjainen ruokavalio [2]. Nämä ovat positiivisia suuntauksia, mutta on tärkeää, ettemme sorru uuteen ääriajatteluun. Tasapaino ja kohtuus ovat avainasemassa.
Lopuksi
Ravitsemuskeskustelu on muuttunut yhä monimutkaisemmaksi ja ristiriitaisemmaksi. Samalla kun yritämme tehdä terveellisempiä valintoja, saatamme päätyä tilanteeseen, jossa luonnolliset vaihtoehdot ovat kalliita ja vaikeasti saatavilla.
Meidän tulisi palata perusasioiden äärelle: monipuolinen, tasapainoinen ruokavalio, joka sisältää kohtuullisesti kaikkea, on edelleen paras ohje terveelliseen syömiseen. Samalla on tärkeää tukea paikallisia tuottajia ja edistää kestävää ruoantuotantoa.
Ehkä on aika lopettaa ruoan demonisointi ja keskittyä sen sijaan nauttimaan hyvästä, ravitsevasta ruoasta - kohtuudella ja ilolla.
Lähteet
[1] Hallituksen esitys makeisten ja suklaan arvonlisäverokannan ... https://valtioneuvosto.fi/-/10623/lausuntokierros-makeisten-ja-suklaan-arvonlisaverokanta
[2] Aloita vuosi oikein: 2025: Helppoja terveellisiä reseptejä ja trendejä https://maxima.com/fi/blogs/maxima/aloittaa-vuosi-oikeasti-helppo-terveellisia-resepteja-ja-trendeja-2025-varten/
[3] Ekorasismi ja ruuan demonisointi Suomessa - Puheenvuoro https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/perttisalminen/ekorasismi-ja-ruuan-demonisointi-suomessa/
[4] Sokeri vai makeutusaine? Kumpi on parempi? Apu-klinikka vastaa https://www.apu.fi/kysymykset/sokeri-vai-makeutusaine-kumpi-on-parempi-apu-klinikka-vastaa
[5] Sokeriveron mahdollisuudet ja haasteet, terveysperusteiset verot ... https://www.ravistamo.fi/post/sokeriveron-mahdollisuudet-ja-haasteet-osa-1
[6] REKO-rengas tuo luomuruoan lähiöön - Kirkko ja kaupunki https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/reko-rengas-tuo-luomuruoan-lahio-1
[7] Sokeri ei ole vihollinen | Ravitsemusterapeutti selittää - MYPROTEIN https://www.myprotein.fi/blog/ravinto/sokeri-ei-ole-vihollinen-ravitsemusterapeutti-selittaa/
[8] ADHD eli Keskittymishäiriö, Oireet & Hoito - Taimi https://taimi.love/blogs/parhaat-lisaravinteet/adhd-keskittymishairio-oireet-hoito
[9] Onko vihdoin sokeriveron aika? - Terve Paino https://tervepaino.fi/onko-vihdoin-sokeriveron-aika/
[10] Vuoden 2025 ruokatrendeistä - Lähiruokaa - totta kai! http://lahiruokaohjelma.blogspot.com/2025/01/vuoden-2025-ruokatrendeista.html
[11] Ruoan demonisointi on aina syömishäiriökäyttäytymistä https://syomishairioliitto.fi/uutiset/median-pitaa-lopettaa-puhe-terveellisista-ja-epaterveellisista-ruoista
[12] Keinomakeutusaineet terveellisempien elintapojen apuna - Sydänliitto https://sydan.fi/fakta/keinomakeutusaineet-terveellisempien-elintapojen-apuna/
[13] Ohjaisiko kiistelty herkkuvero ostosreissulla? Asiantuntijoilta täysin ... https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/ohjaisiko-kiistelty-herkkuvero-ostosreissulla-kylla-se-suklaapatukka-tulee-otettua/8692336
[14] [PDF] Lä hiruokä - Sipoon kunta https://www.sipoo.fi/wp-content/uploads/2020/12/G22-liite_13_luonnos.pdf
[15] Totuus rasvasta ja sokerista? Sydänlääkäri tyrmää täysin ... https://www.mtvuutiset.fi/makuja/artikkeli/totuus-rasvasta-ja-sokerista-sydanlaakari-tyrmaa-taysin-vuosikymmenten-uskomukset/5744660
[16] Ravitsemus vaikuttaa jopa keskittymiseen! - Terve.fi https://www.terve.fi/artikkelit/ravitsemus-vaikuttaa-jopa-keskittymiseen
[17] Arvonlisäverokantoihin muutoksia vuodesta 2025 - vero.fi https://www.vero.fi/tietoa-verohallinnosta/uutishuone/verotuksen_muutoksia/arvonlis%C3%A4verokantoihin-muutoksia-vuodesta-2025/
[18] Vuoden 2025 terveystrendit – mindfulnessia ja ekologisuutta https://pur-kauppa.fi/vuoden-2025-terveystrendit/
[19] Leivän demonisointi on turhaa - tuore väitöstutkimus - Leipätiedotus https://www.leipatiedotus.fi/medialle/tiedotteet/leivan-demonisointi-on-turhaa-tuore-vaitostutkimus.html
[20] Makeuttajat ruokavaliossa - Terveyskirjasto https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01272
Etsi itsellesi lisää luettavaa muista kirjoituksistani
- Avoimuus
- Mielenterveys
- Nuoret
- Vanhemmuus
- Hyvinvointi
- Yhteiskunta
- Koulujärjestelmä
- Perheet
- Käyttäytyminen
- Tunteet
- Lapset
- Kulttuuri
- Tunnetaidot
- Etiikka
- Huumeet
- Vaalit
- Päihdeongelma
- Kasvatuskulttuuri
- Itsetuntemus
- Hiljainen oppiminen
- Digitaalinen aikakausi
- Rasismi
- Alkoholi
- Koulutus
- Yhteisöllisyys
- Moraali
- Huijaus
- Prosessoitu ruoka
- Vastakkainasettelu
- Masennus
- Diagnoosit
- Vähemmistöt
- Filosofia
- Erilaisuus
- Ihmiskunta
- Ahdistus
Nuorten hyvinvointi on koko yhteiskunnan yhteinen tehtävä. Tässä ajatuksiani Vantaan Sanomien pääkirjoituksen pohjalta. Ennaltaehkäisy, yhteistyö ja digitaalisen maailman haasteet ovat avainasemassa. Jokaisen meistä – vanhempien, opettajien, päättäjien, naapureiden – on kannettava vastuumme ja tehtävä osamme.